12.3.2019

Top potraviny, které by vám doma rozhodně neměly chybět

Od zadax.cz

Pojďme si vyjmenovat alespoň několik :
Zelený ječmen
Je to vlastně nedozrálý mladý ječmen. Do superpotravin se řadí, protože je v něm čtyřikrát více vápníku, než v mléce, mnohonásobně více železa než ve špenátu a více bílkovin, než v pořádném steaku. Také jsou v něm obsaženy esenciální aminokyseliny a mnoho minerálů a vitamínů, dokonce vitamín K. Pití šťáv z mladého ječmene se také výborně osvědčilo při léčbě kožních ekzémů a lupénky. Při přípravě mladého ječmene je třeba brát v potaz to, že se nikdy nesmí nechat rozpouštět ve vodě, která má více jak 45 stupňů, jinak se totiž všechny jeho vitamíny zničí.
obilné pole
Při nákupu si také dejte pozor, aby byl ječmen připraven jako organická sušená šťáva bez příměsi. Jinak samozřejmě klesá jeho kvalita.

Avokádo
Ačkoli si mnozí myslí, že je avokádo zelenina, není tomu tak, je to ovoce, konkrétně superovoce. A to zejména kvůli jedné jeho obrovské pozitivní vlastnosti na naše zdraví – snižuje hladinu nezdravého cholesterolu. A to údajně natolik, že pokud denně sníte jedno avokádo, nemusíte brát žádné léky na snižování cholesterolu. Vzhledem k tomu, že vyšší cholesterol trápí asi 70% dospělé populace a přispívá k riziku infarktu myokardu, tak se zřejmě vyplatí avokádo zařadit do našeho jídelníčku, obzvláště když tak výtečně chutná třeba v pomazánkách.
rozpůlené avokádo

Kustovnice čínská (Goji)
Plody této keřovité trvalky se k nám dováží v sušené formě z Asie, především Číny. Její plody mají oranžovo-červenou barvu a sladkou chuť. V Asii jsou její účinky brány za zázračné a nenahraditelné, údajně totiž působí jako prevence stárnutí, je to silný antioxidant, který obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů. Díky tomu se vám při její pravidelné konzumaci také zlepší paměť, pomáhá při léčbě rakoviny, snižuje krevní tlak a celkově podporuje obranyschopnost organismu.