Budeme jednou jezdit na řasu?

Příroda nám nabízí celou řadu svých produktů. Některé jsme dokázali využít a některé na své objevení stále čekají. Jedním z těch, jejichž výhody byly objevené teprve nedávno, je vodní řasa.
–         Do svého jídelníčku ji zařadili nejprve Korejci a Japonci.
–         Zanedlouho se k nim připojili i Britové.
mořské plody
Výrobky z řas se postupně dostaly i k nám. A někdy ani nevíme, že je konzumujeme. Zahušťovadlo z červených řas, které se nazývá agar, se přidává do zmrzliny, tvarohu nebo želatiny na zákusky. Řasy mají velký obsah minerálních látek a vitamínů. Oproti nim je v tomto ohledu suchozemská zelenina naprostý břídil. Řasy se přidávají i do různých léčivých sirupů a kapslí. V budoucnosti se vážně uvažuje o tom, že by se mohl tento produkt moře využít i jako palivo do automobilů. Vědci už sice umějí vyrobit takové palivo, na které letadla i auta fungují, ale má to zatím jednu velkou nevýhodu – je příliš drahé. Proto doufají ve vývoj jiné technologie, která by mohla pomoci zlevnit výrobu.
mořské řasy

Lampa, která svítí pomocí vodní řasy

Nápad s využitím mořských řas nadchl i britského designéra Mika Thompsona, který vyrobil osvětlovací lampu. Ta nepotřebuje ke svícení žádnou další energii. Využívá elektřinu, kterou si rostlina vyrábí při fotosyntéze. Aby skutečně fungovala, je potřeba ji přes den dát na sluneční světlo, aby mohla zmíněná fotosyntéza proběhnout. Pak se řasa zachová podobně jako baterie. Udrží si energii, kterou pak určitou dobu využívá ke svícení. V současnosti se v gastronomii využívají převážně čtyři druhy řas.
·         Arame – je všestranně využitelná řasa s jemnou chutí.
·         Nori– používá se jako obal na suši.
·         Kombu– jako sušená se přidává do jídel coby ochucovadlo.
·         Wakame– její chuť je jemně nasládlá, proto bývá přidávána do polévek a salátů.
Své využití mají řasy i v kosmetice, kde je najdeme například ve sprchových gelech.

Budeme jednou jezdit na řasu?
Ohodnoťte příspěvek