Tajemství parního hrnce

Vařit v parním hrnci Vás může přesvědčit zdravotní důvody anebo pouze touha pro zdravé stravě a štíhlé linií. Uvaříte zde skoro každé jídlo, ale není určen pro obalovaný řízek anebo svíčkovou. Pro vaření v parním hrnci není ani tak potřeba znát spousty receptů, ale hlavně pochopit princip a výhody vaření v něm. Parní hrnec totiž pro Vás nesmí být zbytečnou investicí, ale velkým přínosem. Na jakém principu tedy pracuje?
příprava polévky.jpg
Pokud vaříte v parním hrnci, uniká do okolí velmi malé množství páry a to díky tomu, že pára cirkuluje v těsně uzavřeném okruhu nádob. Proto je také potřeba do tohoto hrnce občas dolít vodu. Hrnec Vás sám upozorní na tuto skutečnost.  Většinou vydá zvukový signál a přestane pracovat. Nově se spustí, až vy opět vodu dolijete. Dobu práce tohoto hrnce nastavujte dle množství potravin, které tam vložíte. Určitě je potřeba dobu i přizpůsobit kvalitě potravin.
pára nad hrncem.jpg 

Jak vybrat správný parní hrnec

 
V nabídce v dnešní době už mnoho obchodů nabízí spousty různých parních hrnců. Proto si člověk klade otázku, podle čeho vybírat. Nejlépe dle základních parametrů velikosti, příkonu, spotřeby, funkcí a v neposlední řadě i vzhledu. Velikostí je v tomto případě míněno počet přídavných nádob. Obvyklé množství je 3 a vystačí klasickému parnímu vaření. Samozřejmě je možné pořídit i větší velikosti. Při nákupu by Vás měla zajímat i spotřeba energie. Nejúspornější jsou ty označené jako A+++. Výrobci se snaží upoutat zákazníka různými funkcemi. Může zde patřit různé časovače, minutky, odložený start a jiné další méně či více užitečné funkce. Samozřejmostí, ale kterou by měl mít Váš hrnec je ochrana proti přehřátí a vyvaření vody. Někdy v akci můžete k hrnci dostat i malou kuchařku. Hrnec lze pořídit jak v plastovém tak také nerezovém provedení. Nerez je z hlediska trvanlivosti lepší, ale je dražší než jeho plastový kolega. Nejdůležitější ovšem je to, aby parní hrnec uměl vařit výborná a zdravá jídla v páře.

Tajemství parního hrnce
Ohodnoťte příspěvek