18.7.2020

Arašídová mouka je nejen chutná, ale především zdravá

Od zadax.cz

Chutná a zdravá svačina

Posezení v teple domova, v pohodlném křesle mnohdy svádí k ochutnávce nějakého pamlsku a to je jeden z těch okamžiků, kdy přestáváme myslet na své vlastní zdraví, neřešíme ani nadváhu a sáhneme po nějakém nezdravém sáčku s bonbóny, sušenkách, oplatkách nebo dokonce dortech, koláčích a buchtách.

Zkuste udělat něco sami pro sebe a vyměňte dortík za hrst arašídů, oříšků či mandlí s rozinkami nebo sušenými meruňkami a s nastrouhaným kokosem. Výborně zasytí, jsou chutné a nebudete si pak vyčítat, že jste provedli něco, co vám nesvědčí.

neloupané arašídy

Oříškové směsi si můžete namíchat do zásoby a mít je po ruce, aby se vám váš závazek lépe dodržoval. Stejně tak lze využívat i podzemnici olejnou, a to nejlépe ve formě neloupaných (nesolených plodů), ale i jako arašídovou mouku. Je skvělou alternativou obilné mouky, je přirozeně bezlepková a zároveň s obsahem živin v koncentrované podobě.

Výhodou arašídové mouky Naklíčeno je její způsob zpracování a tím pádem širší pole využití, než jaké je v omezeném pojetí u mouky semleté z obilovin. Arašídy jsou totiž dobře stravitelné i v syrovém stavu, mouku tedy není nutné tepelně upravovat, ale lze ji využít i pro přípravu studených pokrmů – koktejlů, nebo smícháním s vodou na kaši či pastu vhodnou pro výrobu pomazánek.

arašídy v misce

Arašídy se dobře kombinují s jinými olejnatými semeny a s kakaem

Vynikající s čokoládou a s ořechy – arašídy jsou velmi aromatické plody a hodí se k většině sladkých pokrmů, v podobě mouky výborně ochutí obilné kaše s kakaem a s čokoládou a skvělou kombinací je i arašídová mouka, případně rozdrcené arašídy v mixéru s vlašskými či lískovými ořechy. Tento fakt není v povědomí strávníků a zastánců zdravé výživy příliš rozšířený, přesto jde o chuťově velmi zajímavý experiment. Kdo miluje krupicovou kaši s kakaem, může ji tímto způsobem obohatit o velmi výživný doplněk, velice chutná je také kombinace bílého jogurtu, mrkvové a jablečné šťávy s posypkou v podobě arašídové mouky smíchané s drcenými vlašskými ořechy.